Windsurfen

In bijna alle badplaatsen is het mogelijk een plank met een zeil te huren en u op te geven voor een cursus in deze sport. De meeste surfers zijn het er echter over eens dat de beste plek om te windsurfen in Kroatië de plaats Bol is, op het eiland Brac. Hier waait van april tot oktober permanent een noordwestenwind. Deze is aan het begin van de middag het sterkst en neemt tot zonsondergang geleidelijk af. Volgens windsurfdeskundigen is de beste tijd van het jaar om deze sport te beoefenen de periode eind mei, begin juni, en ook de periode eind juli, begin augustus. Windsurfen is niet toegestaan in havens en in nationale parken.

Een andere goede surflocatie is het westelijke deel van kaap Kamenjak. Dit ligt tussen de eilanden Fenoliga en Porer. Deze spot wordt gekenmerkt door de sterke wind, de mooie stranden en de grote golven die mooi breken. Bij een stevige wind komen hier golven voor van maar liefst 11 meter hoog en meer dan 50 meter lang. Deze grote golven breken op twee plaatsen en zijn zodoende ideaal voor windsurfers. De branding is echter zo hevig dat u beter enkele honderden meters verder kunt lopen. De branding is hier minder hevig.

De typische winden in het Adriatische gebied zijn de bora, de sirocco (ook wel jugo genoemd), de maestral en de nereva. De bora, de meest gevreesde wind, ontstaat meestal als er zich een hogedrukgebied boven het vasteland van de Balkan bevindt. Dan kruipt de bora over het hoge kustgebergte om zich met grote kracht op de zee te storten. Gevaarlijke boragebieden zijn de plaatsen waar de wind samenbalt als hij omlaag komt, zoals in dalen, en waar de wind op zijn weg over de bergen grote temperatuurverschillen tegenkomt. Tot die gebieden behoren vooral de Golf van Triëst, de Kvarner, het Velebit-kanaal, _ibenik en omgeving, Split, het schiereiland Peljesac en Dubrovnik.

De bora is verraderlijk. Ze steekt volkomen onverwacht op en is daarom zeker niet ongevaarlijk. Het valt moeilijk te zeggen op welk tijdstip ze zich precies begint te manifesteren. De bevolking herkent haar echter al vaak aan de eerste verschijnselen zoals in donkere wolken gehulde bergtoppen of de eerste schuimkoppen op de golven die uit het noordoosten komen. Kleine vaartuigen raken snel in moeilijkheden. Hoe verder u van de kust verwijderd bent, des te zwakker is de bora. 's Zomers woedt de bora vaak maar een paar uur, 's winters kan ze daarentegen wel een week lang blazen.

De andere kwaadaardige wind is de uit het zuiden afkomstige sirocco oftewel de jugo. Een zwaar bewolkte lucht, vochtige luchtmassa's en vaak ook woestijnzand komen aangewaaid met een stevige zeegang, die het al menig surfers moeilijk heeft gemaakt. De sirocco houdt vaak meerdere dagen aan, waarbij het ook kan voorkomen dat hij wordt afgewisseld door de bora. Maar gelukkig zijn er ook vriendelijke winden te signaleren, zoals de zogenaamde maestral. Deze wind brengt meestal mooi weer, blaast vooral uit het noordwesten, begint omstreeks het middaguur en gaat 's avonds weer liggen, zodat de wandeling in de zwoele avond geen gevaar loopt.

De nereva is een heftige westenwind die vaak gepaard gaat met zwaar onweer en zich het meest doet gelden tijdens de zomermaanden. Het onweer duurt meestal maar kort en brengt bovendien welkome afkoeling. Over het algemeen geldt: overdag waaien er meestal winden vanuit zee, 's avonds komt de wind vanaf het land.

Winkelen
Winkels en warenhuizen zijn meestal van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur geopend. En op zaterdag van 08:00 tot 14:00 of 15:00 uur. Veel kleiner winkels gaan echter in de middag dicht voor lunch. De belasting die u betaalt over luxe goederen (bv lederwaren, kristal, glas en aardewerk etc.) kunt u terugvorderen als u de artikelen binnen een jaar na aankoop uitvoert. De aankoop dient dan wel per winkel tenminste 500 Kuna te bedragen. U kunt bij de winkel waar staat aangegeven dat u er tax-free kunt kopen om een tax-cheque vragen. Bij het verlaten van het land levert u deze bon weer bij de douane in en u krijgt de BTW terug. Raadpleeg het winkelpersoneel voor meer gedetailleerde informatie.