Zeilen

De Kroatische kust, met een totale lengte van meer dan 5.835 kilometer, waarvan 4.058 wordt gevormd door eilanden rotsen en riffen, wordt omgeven door eindeloze baaien, stranden, havens, jachthavens en is een waar paradijs voor zeilers. Kroatië is inmiddels een vertrouwde zeilbestemming. Veel zeilers kwamen tot nu toe terug met enthousiaste verhalen over het land van de duizend eilanden. U zeilt vaak onder een strakblauwe hemel en stralende zon met een heerlijke zeebries van eiland naar eiland. U ontmoet dolfijnen en gaat voor anker in azuurblauwe baaien.

Weer en Wind | Het weer in de Adriatische zee wordt beinvloed door de algemene weerssituatie. In het algemeen is er vaak een gemiddelde tot sterke wind, met af en toe een storm voorkomend tot vooral Juni. In juli en Augustus is de wind in het algemeen wat rustiger. Vanaf September wordt de wind weer sterker. Een hoge en stabiele luchtdruk brengt meestal wind die in de nacht waait vanaf het vasteland en overdag vanuit de zee.

In het mediterane gebied en de locale conditiesDe bura (bora) (noordoost), jugo-siroco (jugo-scirocco) (zuidoost) en de maestral (noordwest) zijn de voornaamste windsoorten aan de Adriatische kust. Vooral in de periode van September tot Mei komen deze windsoorten het meest voor. In de overige zomermaanden is de maestral-wind het meest voorkomend. De bora is een koude, droge, sterke noordoosten landwind, die van de oostkant van de Adriatische kust naar de open zee waait en brengt vaak mooi en helder weer. Komt vaak voor bij een hoge drukgebied. Deze windsoort is haast niet te voorspellen De Bora begint zeer abrupt en is het sterkst in het Kvarner gebied, het Velebit kanaal, de golf van Triest, rond Sibenik, Split, Peljesac en Dubrovnik. In de zomer duurt de Bora meestal maar enkele dagen, maar in de winter kan deze wel 6 tot 14 dagen duren. Burin is een noordoostelijke wind in het noordelijke gedeelte van de Adriatische zee en een oost zuidoostelijke wind in het zuidelijke gedeelte van Adriatische zee, die meestal in de nacht waait. Net voor de zonsopgang is deze windsoort op zijn sterkst. Kort na de zonsopgang valt de wind snel weg. De jugo (scirocco) is een warme, oost-zuidoosten wind. Het gaat, vooral in de periode van oktober tot eind januari, gepaard met donkere wolken en veel regen. Het is geen plotseling opkomende wind zoals de Bora, maar het heeft 36 a 38 uur nodig om tot ontwikkeling te komen. Het waait in het gehele Adriatische gebied. De kenmerken voor het ontstaan van deze wind zijn een kalme zee met zware bewolking in het zuiden. De jugo waait in de zomer normaliter enkele dagen, in de winter kan deze echter wel drie weken waaien. Soms brengt deze wind ook rood bruin woestijn zand uit Afrika mee. In de zomer kan deze windsoort ontstaan als een lokale wind en is dan meer aanwezig in het zuidelijke gedeelte van de Adriatische kust. Tussen Maart en Juni waait deze wind ook in het noorden. Een snelle wisseling ( in een paar minuten) van een jugo naar een stormachtige, harde en eventueel gewelddadige bora is wel bekend. Deze mogelijkheid moet niet uitgesloten worden wanneer de anchorage open is naar het noordoosten. De maestral is een lokale wind, die waait vanuit het noordwesten, meestal in de zomer. Het begint meestal zo tussen 10 en 11 uur in de morgen en bereikt zijn grootste kracht (meestal zo een windkracht 5) rond 2 a 3 uur in de middag, waarna het daarna afneemt tot uiteindelijk windstil. Deze windsoort brengt goed weer en meestal witte wind wolkjes. Deze wind komt vooral veel voor bij hoge drukgebieden.

Andere windsoorten | De burin noord-oostelijk, waait in de zomer vanaf het vasteland. De tramontana is een soort bora, alleen noordelijk. Een ander type bora is de oostelijke levante. Pulenat waait van het westen en lebic van het zuid-westen. De nevera een krachtige gewelddadige westerse storm met zeer slecht weer, waaronder ook onweer en bliksem. Waait meestal in de zomer. In de zomermaanden komen stormen in de Adriatische zee snel op gang, maar houden ook weer snel op. Gedurende periodes van hoge druk heeft de Adriatische zee een klassiek patroon van wind: in de nacht wind vanaf land en overdag vanuit de zee.

Weerrapporten | Via verschillende Kroatische radiostations worden de weerberichten voor de periode van tot 12 en 24 uur gegeven in het Engels en Kroatisch. Via de volgende zenders:
Rijekaradio bel teken 9AR - VHF ch. 04, 20, 24, 81 at 5:35, 14:35, 19:35 UTC
Splitradio bel teken 9AS - VHF ch. 07, 21,23, 81 at 5:45, 12:45, 19:45 UTC
Dubrovnikradio bel teken 9AD - VHF ch. 07,04 at 6:25, 13:20, 21:20 UTC
-UTC- universal time coordinating (= GMT, Greenwich Mean Time)

Permanente weersberichten via VHF - transmitters | Weersberichten voor de Kroatische kust-regio worden gegeven in Kroatisch, Engels, Italiaans en Duits, iedere tien minuten, en worden bijgewerkt op 7:00, 13:00 and 19:00 (lokale tijd). De weersvoorspelling bevat onder andere een kijk op het weer, een korte vooruitblik voor de komende 24-uur en informatie over luchtdruk.
Uitgezonden op:
VHF ch. 73 voor de noord Adriatische kust/ west kust van Istrie
VHF ch. 69 voor de noord Adriatische kust/ Oostelijk gedeelte
VHF ch. 67 voor de central Adriatische kust / Oostelijk gedeelte
VHF ch. 73 voor de Zuid Adriatische kust / Oostelijk gedeelte