Vakantie in Dalmatië

Het langste deel van de prachtige en pittoreske kust, maar ook het grootste aantal eilanden van de kust met duizenden eilanden horen tot Dalmatië. Daartoe behoren ook twee Nationale parken: de Kornati eilanden als Mikronesische gordel of snoer van een honderdveertigtal sprookjesachtige mooie eilanden en het groene eiland Mljet, een hoogglans parel. Hoeveel beroemdheden hebben dit schoon niet bezocht, hoeveel antologische superlatieven zijn er niet door swerelds beste schrijvers opgetekend die versteld stonden van de opgewondenheid van de natuur, en hoeveel legendes zijn er niet verbonden aan deze twee parels die het resultaat zijn van goddelijke wedijver in overvloed. Het Dalmatische kusttype is zowel aardrijkskundig begrip als symbool en stelt precies dat voor wat de lange en prachtige Dalmatische kust aan overvloed te bieden heeft: verscheidenheid, eilanden, eilandjes, rotsen, schiereilanden, bergen, baaien, inhammen met aan weerszijden kilometers lange bergketens die nu eens smallere en dan weer bredere gebieden hebben met vruchtbare gordels of die uitzicht bieden op onafzienbare vertes van karstlandschappen, waarvan een dichter beweerde dat het stenen monsters zijn die naar het zuiden kijken, naar de zee, het onbekende. Overal op, elk stukje vasteland, eiland of zee is vooral gedurende de zomermaanden het levendige pulseren van de toeristische aanwezigheid duidelijk aanwezig. Het toeristische aanbod van Dalmatie is uitgebreid en verscheiden: Hotels, agglomeraties, Campings, Jachthavens, etc. Dalmatië is het drukst bezochte deel van Kroatië. De weelderige pracht van de Adriatische eilanden, stranden, monumenten uit de oud-Kroatische, Romeinse en Venetiaanse periode geven deze regio in Kroatië haar charme.

 

In het noorden liggen Zadar met zijn buitengewone monumenten en de eilanden van de zadar archipel, waarvan het zuidelijke deel is uitgeroepen tot Nationale parken Kornati. In het zuiden liggen Makarska en Dubrovnik. Deze plaatsen staan bekend om de fijne kiezelstranden. Het landschap van Dalmatië varieert sterk. Langs de kust komt u vele haventjes, eilandjes en baaien tegen. In de steden zoals Zadar vindt u eeuwenoude monumenten en historische gebouwen. Geheel Dalmatië is rijk aan vele bezienswaardigheden en cultuurhistorische kunstschatten. Aan vers voedsel is Dalmatië rijk; geroosterd vlees, lekkere vis, natuurlijk verbouwde groente en fruit en uitstekende wijnen zorgen ervoor dat u kunt genieten in één van de vele toprestaurants. Maar liefst vijf van de zeven nationale parken die het land rijk is liggen in Dalmatië. Eén van deze nationale parken bestaat uit watervallen die variëren van 29 tot 100 meter breedte. Deze Krka-watervallen zijn zeker een bezoek waard. De Kornati eilandengroep is dé trekpleister van dit gebied, dit is dan ook het tweede nationale park. De 125 grote en kleinere eilanden met hun hoge steile rotsen zorgen voor een prachtig aanzicht en het is de ideale plek om heerlijk te zeilen. De aantrekkelijkste stranden van Kroatië, met mooi helder water, bevinden zich in Dalmatië en zelfs in september kunt u nog prima zwemmen, want het water is er dan nog rond de 23 à 24 graden. Voor de duikliefhebber is Dalmatië een waar paradijs; De fascinerende onderwaterwereld nodigt u uit om grotten, wrakken, dieren en planten te bezichtigen.

 

Vervoer | De comfortabelste manier van reizen door Dalmatië is per auto, zodat u kunt stoppen wanneer u maar wilt. De steden en dorpen hebben geen directe verbindingen per Trein, maar er rijden regelmatig bussen tussen praktisch alle steden. De belangrijkste eilanden en kustplaatsen worden verbonden door regelmatige Veerdiensten.

Wijngaarden | In Dalmatië Langs de hele kust van Dalmatië en op vele eilanden wordt wijn verbouwd, vaak van erg goede kwaliteit. De eerste wijngaarden zijn te vinden rond Primosten, bij Trogir, waar de goede rode Babic-wijn vandaan komt. Ter hoogte van de makarska kust vormen de wijngaarden een onlosmakelijk deel van het landschap. De wijngaarden liggen op stenige hellingen en worden versterkt met lage stapelmuurtjes, die met geometrische precisie zijn aangelegd door de lokale boeren. Deze muurtjes beschermen de lage wijnstokken tegen de koude noorderwind en in de zomer tegen de hete zon. Zonder deze muurtjes, die het resultaat zijn van veel inspanning en volharding, zou de wijnbouw op deze moeilijke gronden niet denkbaar zijn.

Steensoort in Dalmatië | De uitstekende kwaliteit van het steen op de Dalmatische eilanden was reeds bekend bij de romeinen, die het gebruikten voor de monumenten van Salona en het paleis van Diocletianus in Split. Het steen van het eiland Brac werd gebruikt voor de zeer bekende kathedraal in Sibenik. De meeste paleizen en kerken in Venetie zijn ook gemaakt van Dalmatisch steen. Voor delen van het Witte Huis in Washington en het koninklijk paleis in Stockholm is Dalmatisch steen van het eiland Brac gebruikt.

house1

Apartment Ana 29151-A1

house1

Apartments Milena 23311-A1

house1

Apartments Milena 23311-A3

house1

Apartments Milena 23311-A5

house1

Apartment Ivan 36691-A1

house1

Apartments Marinko 37171-A1

house1

Apartments Marinko 37171-A2

house1

Apartments Marinko 37171-A3

Dalmatië Last Minutes