Wegennet en verkeer

De wegen in Kroatie zijn doorgaans van goede kwaliteit, al zijn op sommige plaatsen in het binnenland de wegen onderhevig aan achterstallig onderhoud. Het verkeer rijdt, net als in Nederland aan de rechterkant van de weg. Er zijn enkele tolwegen waar u mee geconfronteerd wordt als u via Oostenrijk het land binnenkomt. U heeft dat dan ook al in Slovenie ondervonden. U kunt betalen met Kuna's en euro's. De Tolwegen bevinden zich tussen Krapina en Zapresic (nabij Zagreb), tussen Zagreb en Karlovac, tussen Zagreb en Oprisavci en tussen Delnice en Rijeka. Verder wordt tol geheven voor de brug naar Krk en voor de Ucka tunnel nabij Opatija. Het aantal tolwegen zal met de komst van nieuwe wegen die in het kader van de verbetering van de infrastructuur zullen worden aangelegd aanzienlijk toenemen. De grote autoweg langs de kust wordt de Magistrale (E65) genoemd. Tijdens regenval kan deze weg behoorlijk glad zijn, zodat voorzichtigheid geboden is, zeker ten aanzien van motorrijders. Neem in alle gevallen geen voorbeeld aan Kroatische weggebruikers, omdat deze vaak bekend zijn met de voor u onbekende weg. In grote steden kunt u parkeren op openbare parkeerterreinen of langs de straat. Net als in Nederland wordt er in veel steden betaald geparkeerd. U zult een kaartje moeten kopen en deze duidelijk zichtbaar achter de voorruit moeten plaatsen. Benzinestations zijn geopend van 07:00 tot 19:00 uur, maar in de zomer blijven ze vaak langer open. Langs de grote snelwegen zijn de stations vaak 24 uur geopend. Alle benzine en gas producten die in Nederland zijn te verkrijgen zijn in Kroatie ook te verkrijgen.

Verkeersregels | Net als in Nederland wordt er in Kroatie rechts gereden. De verkeersborden zijn vrijwel identiek aan de verkeersborden in Nederland. Ook de verkeersregels wijken weinig af van de Nederlandse regels. Alleen voor wat betreft het inhalen geldt dat u tijdens het gehele inhaalproces de richting aan blijft houden. Net als in Nederland moet men in Kroatie altijd een gordel dragen, zowel voorin als achterin. Kinderen tot 12 jaar moeten achterin zitten.

De maximumsnelheid is 50 km/u binnen de bebouwde kom en 80 daarbuiten. Op de snelweg geldt een maximumsnelheid van 130 km/u. Voor auto's met een caravan of aanhanger geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Er geldt een strenge norm met betrekking tot het rijden onder invloed van alcohol. Het is verboden om te rijden met meer dan 0,5 promille.

Wegenwacht | De Kroatische ANWB heet de HAK. Deze regelt net als in Nederland de verkeersinformatie en pechafhandeling. De HAK is bereikbaar onder telefoonnummer 987 (indien u mobiel belt dan dient u er 01 voor te plaatsen). Voor actuele verkeersinformatie kan de HAK worden gebeld onder nummer 01-4640800

HAK hoofdkantoor | Avenija Dubrovnik 44 10020 Zagreb Croatia
Tel: + 385 (0) 1 66 11 999
Fax: + 385 (0) 1 66 23 111
www.hak.hr