Beste duikstranden

Kroatië: de beste duikstranden

De Kroatische Adriatische zee trekt veel liefhebbers van de onderwater wereld. De aantrekkelijkste duiklocaties in de Adriatische zee zijn met name de onderwater kliffen, ertsaders, holen en wrakken van schepen en vliegtuigen. De helderheid van het turkoois water, de schoonheid en zijn dieptes, de verscheidenheid van het onderwater leven, de riffen, de grotten, de archeologische plaatsen, de fascinerende schepen en de vliegtuigwrakken verborgen op de bodem van de zee, zijn nog maar een deel van zijn aantrekkingskracht.
Vandaag de dag, zijn er 100 vergunningen uitgedeeld aan duikcenta. Het grootste gedeelte van de duikgebieden daarvan ligt in Istrië en Kvarner en in het gebied van centraal Dalmatië.
De vele duikcentra verzorgen en bieden de duikers cursussen aan, die toegankelijk zijn voor iedereen en ook nog eens zeer betaalbaar zijn. Zij verhuren ook materiaal en bieden ook excursies aan die gemakkelijk bereikbaar zijn. De zee tempratuur schommelt door het jaar heen. In de wintermaanden is de tempratuur van 7 tot 10 °C en in de zomermaanden is de tempratuur van het water ongeveer 21 tot 26 °C. De tempratuur bij een diepte van 20 tot 30 meter blijft hele jaar constant, ongeveer 16 tot 17 °C. Het verschil tussen eb en vloed varieert van 40 cm in de zuidelijk Adriatische zee en Dalmatië tot 1 m in Istrië. De hoogte van de golven strekt zich uit van tussen de 40 en 150 cm, tot uiterlijk 4 á 5 meter met ongunstigste weersomstandigheden op de open zee. De stroom van het zeewater is ongeveer 0,5 knopen, hoewel in bepaalde plaatsen en in speciale weeromstandigheden het zeewater de snelheid van 4 knopen kan bereiken. De duikers moeten een HRS Duik Kaart kopen van de Kroatische Duik Federatie, beschikbaar bij geregistreerde duikscholen. Het kost 100 Kuna en is een jaar geldig. Individueel duiken is alleen toegestaan als u een kaart koopt van 2.400 Kuna per persoon.
Er zijn streken waar individueel duiken verboden is, ook al heb je daar een speciale kaart voor. Dit zijn de streken met speciale protectie van de Ministerie van Cultuur, en duiken in deze gebieden is alleen toegestaan als er een duikgids bij is van een geregistreerde duikschool.
Gebieden waar duiken verboden is zijn: havens, ankerplaatsen, dichtbij militaire gebieden, natuurparken en andere beschermde onderwater gebieden(het Brijuni nationale park, het Krk nationale park en de eilanden Palagruza en Jabuka).
Gebieden waar een speciale licentie nodig is zijn het Kornati nationale park en het Miljet nationale park.

Brac island: Lucica Cave

Op het eiland van Brac kunt u talrijke interessante plaatsen vinden voor het duiken. Één van de mooiste plekken is de Lucice grot. De grot ligt aan de zuidoostelijke kust van het eiland, dichterbij Milna dan bij Bol. Het is de grootste inham in dit gebeid en het heeft vijf kleinere inhammen. Bij de uitgang van de inhammen (slechts 5 km van de kust en bij een diepte van 3 m) is er een ingang naar een onderwater grot die verticaal tot 25 meter daalt. Duiken door de volledige grot is overdag mogelijk met daglicht.

Brac island: Osir & Osor

Het meest attractieve gebied als het over duiken gaat ligt rond de noordelijkste eilanden van de Adriatische zee. De duikers kunnen daar onderwater riffen en muren bezoeken. De wateren rond Cres en Losinj liggen schouder aan schouder met de meest attractieve gebieden in de Adriatische zee (in het bijzonder de westelijke kusten).
Het gebied ligt vol met onderwater riffen met gorgania’s en grotten (‘Kathedraal’ in Premandura aan de oostkust van Losinj en Cres), en biedt een grote verscheidenheid aan duik omstandigheden, voor zowel beginners als gevorderde.
Attractieve locaties inclusief 2 kleine eilandjes zijn: Veli Osir en Mali Osir niet ver van het dorp Cunski op het eiland Losinj. Veli Osir is op een zwemafstand van het strand van Cunski. Mali Osir kan alleen bereikt worden met een boot. Tussen de twee eilandjes (na 15 m langzaam dalen) ligt er een muur dat 40 m onderwater ligt. De beste plaatsen om te duiken zijn de buitenkanten van beide eilanden, waar er diverse vissen, inktvissen, zeesterren, kreeften, koraal, algen en gorgonia’s zijn. Zelfs dolfijnen bezoeken dit gebied. Niet ver van de oude stad van Osor, ligt het Rt Osor (Grot Osor), een andere interessante duikplek.
Op de kaap bevinden zich hoge kliffen zowel boven als onderwater. De onderwater kliffen zijn verdeeld door verscheidene niveaus, de eerste bereikt een diepte van 10 m en de tweede (met gestenigde oude amphorae) 30 m. Na het 2e plateau, daalt de muur tot 70 m onderwater. De hele muur is rijk aan kleuren, vissen, algen en sponsen. De plaats is geschikt voor zowel beginnende en gevorderde duikers.

Elafiti: St. Andrew wall

De Elafiti eilanden (bij de kust van Dubrovnik) hebben mooie zandstranden, die te bereiken zijn met de boot vanuit Dubrovnik. De reis duurt ongeveer 20 minuten. Er zijn 14 eilanden in de Elafiti eilandengroep. Maar 3 van deze zijn bewoond (Kolocep, Lopud en Sipan).
5 kilometer van het eiland van Kolocep (3,5 km van Lopud en 6.5 kilometer van Sipan) staat de Sv. Andrija (st. Andrew) vuurtoren. De vuurtoren is gebouwd in 1873 op de top van het eiland met dezelfde naam. Het eiland is ongeveer 400 meter lang, 80 meter breed en compleet bedekt met dennenbomen. De vuurtoren heeft 2 appartementen, die gehuurd kunnen worden. De mooiste plaats om te duiken is buiten de muren van het eiland. Er is magnifieke onderwater muur dat verticaal naar beneden gaat van 3 m tot maar liefst 78 m. Verschillende soorten vissen, koraal en algen bedekken de muur. Op 26 m is er een grot en als u geschikt materiaal hebt en als u ervaring heeft om dieper dan 50 te duiken, dan kunt u het beroemde rode koraal zien (wordt gebruikt door lokale juweliers). De plaats is geschikt voor beginnende en gevorderde duikers.

Hvar island: Stambedar on Pakleni
De pakleni eilanden is een groep van eilanden, die net buiten de stad van Hvar ligt. De naam van die kleine eilandengroep (ongeveer 20 kleine eilandjes recht tegenover de stad Hvar) komt van het woord ‘paklina’ wat gesmolten dennenboomhars betekent, dat wordt gebruikt voor het harsen van boten. Deze eilandengroep is het mooiste deel van de Hvar riviera en naast één van de meest populaire stranden is het ook een plaats met veel interessante duik plaatsen.

Stambedar is een klein eiland van de Pakleni otoci eilandengroep. Stambedar is interessant voor duikers die van fabelachtige onderwater kliffen houden, die bij een diepte van 5 meter daalt naar een diepte van 45 meter. Het heeft een rijke marine wereld, veel vissoorten, algen, slakken en andere zeewezens, als u naar het diepere deel van de muur gaat vindt u een bos van rode en violette gorgonia’s. De plaats is geschikt voor beginnende en gevorderde duikers.

Sibenik: Kaprije island

De zee van de Sibenik eilandengroep is één van de meest interessante duik gebieden van de gehele Adriatische zee. Kaprije is één van de vele kleine eilanden van de eilandengroep van Sibenik (30 of 60 minuten met de boot vanaf de kust). Kapije is een eiland zonder auto’s en wegen. Kaprije wordt aan de noordoostelijke zijde natuurlijk beschut van alle soorten winden. In de haven van Kaprije kunnen veel jachten veilig aanleggen. Het eiland biedt de bemanning ontspanning en goede lokale specialiteiten aan. Het is ook bekend door zijn vele verborgen inhammen rond het eiland. Duiken langs de steile muur naar beneden brengt u naar een diepte van 20 meter, terwijl u in de buurt ook een diepte van 45 meter kunt bereiken. Deze mooie muur vol met levende wezens is zeker een onvergetelijke locatie. Het is een geschikte plek voor duikers van alle categorieën. Een andere interessante plek is het wrak van de Francesca de Rimini, dat onmiddellijk bij de noordelijke kust van het eiland Kaprije ligt. Het schip is gezonken op 22 maart 1944, toen 2 RAF Spitfires hun torpedo’s op het schip afvuurde. Dit is een zeer goed bewaarde ijzerschip uit de Tweede Wereldoorlog, van 42 meter lang en 3 masten. In het begin van de oorlog werd het schip gebruikt door Italianen die het schip gebruikte om wapens te vervoeren. Toen Italië in 1943 capituleerde, werd het schip overgenomen door de Duitsers. De Duitsers gebruikte het schip (tot de dag dat het schip zonk, door toedoen van de geallieerde vliegtuigen) voor dezelfde doeleinde als de Italianen.

Kornati national park: Kornati

De zee van de Sibenik eilandengroep is één van de meest interessante duik gebieden van de Adriatische zee. De onderwater wereld van de Kornati eilandengroep, vooral de eilanden Kaprije, Kakanj, Zirje, Sokol en Blitvenica trekken elke jaar meer en meer duikers.
Het Kornati gebied is vrijwel onuitputtelijk in zijn verscheidenheid van plaatsen met specifiek onderwater reliëf: steile muren vol met leven, onderwater grotten, spleten en passages die een groot gebied van noordelijk Dalmatië bedekken. Duikscholen die in het binnenland liggen (Murter, Vodice, Sibenik, Primosten) zijn duurder, maar door hun positie trekken ze toch veel duikers aan. De open zee van het zuidwesten reinigt het water en zit vol met vissoorten. De essentiële natuur dateert uit de tijden van de antiquiteit en de middeleeuwen.
Er zijn veel kleinere archeologische plaatsen, kliffen, gedaalde riffen, grotten en diepe kloven die nog veel onontdekte wrakken herbergen. Het is geen wonder dat nieuwe locaties (wrakken) zijn ontdekt in de loop der tijd. De rest van het gebied is nog steeds niet helemaal doorzocht. De zuidelijke kust van het eiland van Zirje is helemaal interessant en attractief.
Een aantal interessante plaatsen in Kornati zijn verder:

•Het eiland Kasela met een aantal spitsen, gevormd als resultaat van tektonische storingen, die tot een diepte reikt van 40 meter onderwater. Het duiken daar is een onvergetelijke ervaring. De plaats is geschikt voor beginnende en gevorderde duikers.

•Het eiland Samograd met een mooie muur vol met paarse en gele gorgonians (cnidarians). Het glasheldere water en een intacte onderwaterwereld van het Nationale Park, verzekeren u een andere uitzonderlijke duikervaring. Diepte: van 15 tot 60 meter.

•Op het eiland van Rasip, aan de buitenkant van het eiland is er een klifmuur dat een diepte bereikt van 3 tot 65 meter bereikt. Het is bedekt met koraal, sponsen en rond de muur zwemmen verschillen scholen vis. De zee is glashelder, vaak zelfs doorzichtig tot 40 meter. De plaats is geschikt voor beginnende en gevorderde duikers.

•Kornati is een Nationale Park onder speciale bewaking van de Ministerie van Cultuur. Duiken in dit soort gebieden is alleen toegestaan met een duikgids van een geregistreerde duikschool.

Rovinj: Baron Gautsch - Wreck of a Passenger Ferry

De wateren rond Istrië zijn ondieper, minder helder en doorzichtig, dan ergens anders in de Adriatische zee. Toch, zijn ze één van de populairste attracties in het duiktoerisme, dit komt met name door de vele schipwrakken die hier aanwezig zijn. Één van de meest bekende wrakken van de noordelijke Adriatische zee is ongetwijfeld de Baron Gautsch (een passagierschip). Het schipwrak ligt in de plaats waar ongeveer 10 duikscholen gevestigd zijn.
De Baron Gautsch is gezonken in 1914 toen het op een onderwater mijn liep. 240 onschuldige mensen lieten het leven, en zonken naar de bodem van de zee. Het schip ligt 6 kilometer ten zuidwesten van de vuurtoren van Sveti Ivan na Pucini op een diepte van 28 tot 40 meter. Het is een goed onderhouden wrak en het mooiste van de Adriatische zee en biedt een unieke mogelijkheid aan om de binnenkant van de veerboot te onderzoeken.

De lagere secties van het schip zijn nog niet volledig onderzocht, maar het is bekend dat veel duikers illegaal het wrak doorzoeken om te zoeken naar kostbare spullen en souvenirs.
Vandaag de dag staan de overblijfselen van Baron Gautsch onder speciale bescherming van het Ministerie van Cultuur. U kunt er alleen duiken met een licentie en bij een georganiseerde duikschool. U moet wel ervaring hebben met het duiken.